Search This Blog

Wednesday, June 6, 2012

Salata od rukole, fete i badema

Ovu salatu smatram "ženskom" jer za prosečnu devojku može biti ceo obrok. Muškarci, kao što se zna, obrokom smatraju samo ono što u sebi sadrži meso. Salata je zgodna i za spremanje van kuće, budući da sam je dva puta pravila u poseti drugaricama.

Za 4 osobe:
400 g rukole
250 grama feta sira (somborski ima teksturu koja mi se najviše dopada, dovoljno je kremast, a nije gnjecav)
1 kisela pavlaka
100 g pečenog slanog badema ili slanog mixa (bademi, lešnici, indijski i brazilski orah i kikiriki)
crne i zelene masline (20-tak komada ukupno)

8 komada prepečenog tosta
peršun
Biber i so
maslinovo ulje
balzamiko sirće


Rukola se opere (i očisti od drugih biljčica koje se redovno nalaze uz njene lepe listove), osuši i stavi u veću činiju. Feta sir se podeli na komade veličine zalogaja i doda u zeleni žbun listova rukole u činiji. Grubo iseckajte bademe i drugo koštunjavo voće i dodajte salati. Ubacite i masline - cele ili prepolovljene. Dodajte ulje i balzamiko sirće po ukusu.
Umutite kiselu pavlaku sa peršunom i biberom, a posolite samo ako i inače volite slaniju hranu, jer bi feta trebalo da da salati dovoljno slanoće. Rukolu sa komadima fete i voćem podelite u 4 manje činije i prelijte je umućenim dresingom od pavlake i peršuna. Ukoliko volite cherry paradajz (ja nisam neki fan), možete ga dodati ovoj salati, za više boja i ukusa. Poslužite sa prepečenim tostom.

U jednom restoranu sam ovu salatu jela sa pinjolama, ali do danas nisam rešila misteriju odakle Beograđani dobavljaju pinjole :(

No comments:

Post a Comment