Search This Blog

Wednesday, June 6, 2012

Rižoto s kozicama

Rižoto s gamborima je preukusan i brz recept, posebno pogodan za one koji poste. Pirinač koristim nekoliko puta nedeljno i vrlo je zgodno ako želite da smanjite unos hleba i testa. Postoji vrlo jednostavan princip izbora pirinča - onaj sa dugim zrnom je bolji za rižoto, a onaj sa oblim za poslastice. Kuvate ga u vodi sa malo ulja i malo soli. Obično kada je gotov, procedim i "operem" ga hladnom vodom, kako ne bi bio sluzav. Takođe, kako generalno ne jedem mnogo, meni su 4 supene kašike dovoljne za obrok, a kada spremam za više ljudi, pomnoži to sa, jelte, broj ljudi za koje spremam. Baka mi je jednom rekla da je šoljica za kafu pirinča dovoljna za dvoje ljudi....

Količina za 2 čoveka - da ne kažem par :)

8 kašika pirinča dugog zrna
250 grama smrznutih kozica / gambora (pakovanja u supermarketima su od 500 do 1000g)
maslinovo ulje
2-3 kašike Ouzo-a
jedna šargarepa, isečena na kolutiće
origano
bosiljak
beli luk - isitnjena 4 veća čena ili u prahu - po ukusu

Spremajte paralelno: u jednoj šerpici se kuvaju pirinač i kolutići šargarepe, u drugoj pripremaju kozice.
Kozice, dagnje i razne mikseve morskih plodova od skoro spremam  tako što ih pre svega ostalog prokuvam u mešavini vode i ouzo-a. Pročitala sam da se tako eliminišu eventualni neprijatni mirisi koje morski plodovi mogu da imaju. Sa druge strane, specifičan miris pića, koji potiče od anisa, se uopšte ne zadržava u hrani.
Dakle, nakon što prokuvate kozice u ovoj mešavini, procedite ih i zajedno sa proceđenim pirinčem i šargarepom ubacite u dublji tiganj sa maslinovim uljem. Dodajte sve začine po ukusu i kratko propržite uz stalno mešanje. Generalno izbegavam prženje na maslinovom ulju, jer ne volim kako menja ukus kada se greje, ali ovo je vrlo brzo. Umesto toga, bolje je da pržite na ulju od koštica grožđa ili suncokretovom, jer ona imaju neutralniji ukus.
Ovaj rižoto se odlično kombinuje sa zelenom salatom, mladim crnim lukom i rotkvicama, začinjenim maslinovim uljem i balzamikom.

No comments:

Post a Comment