Ko voli - voli! Ko ne voli - nije probao!
Prvi put sam ovaj specijalitet probala u Nici, u nekom mikro restoranu na uglu dve ulice. Čorbice generalno obožavam, pa sam odmah po povratku kući pokušala da je spremim. Naravno, čorba je potpuno bezbedna za konzumaciju pre ili za vreme randevua.
60g maslaca
1 veća glavica crnog luka (do 300g)
oko 1 šolje brašna
1 kisela pavlaka
0,5 - 1 l mlake vode
50g sitno rendanog parmezana ili grana padana
Prepečen tost, najbolje sa susamom
so i biber
Luk se iseče na tanane kolutove ili polukolutove i na blažoj vatri proprži na maslacu dok ne kristalizuje i ne smekša. Malo se posoli i doda malo više bibera. Po malo uz mešanje, dodajete brašno, dok se ne dostigne gušća zaprška. Po malo dodajte vodu dok ne dobijete malo ređu čorbu. Sklonite sa vatre, umešate kiselu pavlaku dobro, da ne ostanu grudvice. Čorbu izmešanu sa pavlakom prebacite u vatrostalnu posudu, poređajte tanko isečene kriške prepečenog tosta po površini i prekrijte gustim slojeme parmezana. Stavite u rernu da se zapeče korica od sira, najbolje samo sa gornjim "gril" grejačem - ne više od 10 minuta.
Sipajte čorbu u činijice, dodajte u svaku još malo prepečenog hleba i kašičicu kisele pavlake na vrh.
Bon Appétit!
Prvi put sam ovaj specijalitet probala u Nici, u nekom mikro restoranu na uglu dve ulice. Čorbice generalno obožavam, pa sam odmah po povratku kući pokušala da je spremim. Naravno, čorba je potpuno bezbedna za konzumaciju pre ili za vreme randevua.
60g maslaca
1 veća glavica crnog luka (do 300g)
oko 1 šolje brašna
1 kisela pavlaka
0,5 - 1 l mlake vode
50g sitno rendanog parmezana ili grana padana
Prepečen tost, najbolje sa susamom
so i biber
Luk se iseče na tanane kolutove ili polukolutove i na blažoj vatri proprži na maslacu dok ne kristalizuje i ne smekša. Malo se posoli i doda malo više bibera. Po malo uz mešanje, dodajete brašno, dok se ne dostigne gušća zaprška. Po malo dodajte vodu dok ne dobijete malo ređu čorbu. Sklonite sa vatre, umešate kiselu pavlaku dobro, da ne ostanu grudvice. Čorbu izmešanu sa pavlakom prebacite u vatrostalnu posudu, poređajte tanko isečene kriške prepečenog tosta po površini i prekrijte gustim slojeme parmezana. Stavite u rernu da se zapeče korica od sira, najbolje samo sa gornjim "gril" grejačem - ne više od 10 minuta.
Sipajte čorbu u činijice, dodajte u svaku još malo prepečenog hleba i kašičicu kisele pavlake na vrh.
Bon Appétit!
No comments:
Post a Comment