Search This Blog

Tuesday, June 5, 2012

Čorbica sa vrganjima, krompirom, dimljenim sirom i slaninicom - Čorbica za pomirenje

Ovo je recept za toplu činiju comfort food-a.
Savršena klopa za iznenadan kišni dan, prohladno veče na terasi ili grejanje posle manje toplih reči. Super se kombinuje sa tostiranim hlebom i svežim paradajzom. Greje i stomak i srce.


Recept je za dvoje, jer je čorba ljubavna.


100g vrganja 
malo maslaca ili margarina
25g slanine ili suvog mesa
1 supena kašika brašna
1 krompir
0,75 l mlake vode
1 dl belog vina
1 dl čaše kisele pavlake
1 dl čaše pavlake za kuvanje
100g dimljenog sira
biber, sušeni peršun, vegeta


Umesto vrganja mogu da se koriste i bukovače ili šampinjoni. Pečurke prvo operem, pa ih onda usitnim u blenderu ili narendam na sitno. Kada su komadi krupniji ukus je slabiji, a moja sestra kaže da ima osećaj "kao da žvaće prste". Dakle, što sitnije. Tako usitnjene pečurke vrlo kratko prodinstam na maloj količini (kafena kašičica) maslaca ili margarina. Umešam sitno seckanu slaninicu ili suvo meso, još malo propržim pa dodam kašiku brašna. Prelijem sa 2 šolje vode i dodam vegetu, biber i peršun, prema ukusu i sve mešam dok ne bude homogeno. Ubacim krompir isečen na kockice. Ostavim da krčka ne više od 10 minuta, pa dodam belo vino i ostatak vode i ostavim još 10 minuta.
Nakon toga dodam kiselu pavlaku, pavlaku za kuvanje i krupno narendan dimljeni sir i mešam dok čorba ne dostigne željenu gustinu.


Njami!



No comments:

Post a Comment