Search This Blog

Friday, July 13, 2012

Marmelada od kupina, visanja, malina i borovnica

Konacno na odmoru, ali bez "srpske" tastature... Unapred se izvinjavam na nekoliko recepata koji ce biti napisani ovako (sa c,z,s,dj...)

Dakle, marmelada.
Kapiram da nikome nije do kuvanja marmelade u sred jula, ali ja sam imala urgentnu situaciju. Naime, crkao nam je zamrzivac, pa sam spasavala sta se spasiti moglo. Tako sam ostala sa skoro 2kg bobicastog voca u poluodmrznutom stanju i bacila se u akciju.

Za ovakvu marmeladu vam je potrebna jedna kolicina voca, 1/3 te kolicine secera i malo korice limuna ili pomorandze. U ovom slucaju sam koristila maline, kupine, visnje i borovnice.


Voce sam propasirala u blenderu, ne predugo, jer volim kada se u dzemu ili marmeladi osete vlakna i bobice. Nakon toga sam vocnu kasu prebacila u dovoljno veliku serpu, pomesala sa secerom i dodala sitno samlevenu koricu pomorandze. Na pomenutu kolicinu voca sam stavila koricu jedne polovine pomorandze i mogu vam reci da je ukus vrlo intezivan, pa vam predlazem da budete pazljivi i ne preterujete, kako ovaj ukus ne bi prevladao inace aromaticno voce. Takodje vodite racuna da serpa, varjaca (najbolje je mesati drvenom pljosnatom varjacom) i sve oko vaseg dzema bude cisto i da vam nikakve mrvice i prljavstina ne upadaju u serpu niti tegle.


Sve sastojke ostavite na jacoj vatri dok prvi put ne prokljuca, a zatim smanjite vatru i uz konstantno mesanje kuvajte polako, dok ne dostigne zeljenu gustinu. Za ovaj dzem nisam koristila nikakve dzem fikseve, zelatine, konzervanse i slicno, jer to nikad ne radim. Jedino sto radim je da tegle dobro operem, zagrejem u rerni i kada u njih sipam vruc dzem ili marmeladu, ostavim ih u rerni da se lepo zapece "korica". Nakon toga ih ostavim da se polako ohlade, uvijene u cebence i ostavim na polici u spajzu, gde je fino, suvo i hladnjikavo. Ovako pripremljeni dzemovi mi traju minimum 6 meseci bez problema, a kako nikad ne pravim prevelike kolicine (jer volim da jedem puno razlicitih kombinacija, posebno u palacinkama), to mi je sasvim dovoljno.


Ova kolicina voca je bila dovoljna za 3 vece tegle (3 x 900g) marmelade.

No comments:

Post a Comment